Com per a l'estudi de qualsevol de les anomenades malalties rares o infreqüents, és molt important obtenir dades de cohorts de pacients, com més millor, per poder investigar en detall les manifestacions clíniques de la malaltia en diferents edats i per intentar establir correlacions i possibles causes. Estem generant una base de dades amb estudis clínics exhaustius, basals i de seguiment i informació molecular (inclou més de 250 pacients espanyols, a integrar amb dades de França, Itàlia i Portugal, almenys). Els estudis de diagnòstic inclouen en tots els casos una exploració detallada física, neurològica i avaluació cardiovascular, juntament amb les proves adequades de comportament i psicològiques, obtingudes amb un protocol estandarditzat, així com les diverses analítiques i proves d'imatge.
Els resultats de dos assaigs clínics pilot en curs seran incorporats a la base de dades:
- a Espanya, ús de Losartán per prevenir l'estrès oxidatiu i la hipertensió a les persones amb SWB en situació de risc.
- a França, ús de minoxidil per millorar l'arteriopatia elastina persones amb SWB.
Amb una base de dades extensa de pacients de diferents edats, serem capaços de contribuir al millor coneixement de la història natural de la malaltia, la freqüència i la naturalesa de les complicacions mèdiques i psicològiques, la taxa de mortalitat, així com les característiques socials rellevants (educació, integració social, autonomia, ocupació) amb possibles comparacions entre països i regions. Les persones amb trets clínics extrems, atípics o absents, així com les que presenten determinades característiques als estudis de genètica molecular, podran ser candidats per a estudis addicionals amb altres mètodes clínics i/o moleculars. El nostre grup realitza a més la caracterització detallada de les bases moleculars en totes les persones amb un diagnòstic clínic de SWB (més de 500 casos nacionals i internacionals), usant mostres de tots dos pares si estan disponibles, a fi d'establir possibles correlacions clinicomoleculars, definir si hi ha variants genètiques de risc en els progenitors o familiars i contribuir al millor assessorament genètic de les famílies.
Per arribar a comprendre els mecanismes cel·lulars durant el desenvolupament i el paper de gens específics al quadre clínic del SWB (amb especial èmfasi en les alteracions cardiovasculars i neuroconductuals), hem generat també diversos models de ratolins amb alteracions genètiques similars o idèntiques a les persones amb SWB.
En aquests animals estem investigant més a fons el fenotip i la història natural, així com investigant diverses intervencions terapèutiques. Suposen un pas necessari a aplicar els resultats a persones.
Finalment, estem a més generant i caracteritzant sistemes cel·lulars derivats des de cèl·lules de pacients que es poden diferenciar en models cel·lulars concrets com a neurones o cèl·lules de l'endoteli vascular (des de cèl·lules iPS). És un pas addicional per poder fer estudis in vitro per determinar la disfunció que hi ha a les diferents cèl·lules i intentar rescatar-los amb nous fàrmacs o altres medicaments.
Responsable del projecte:
Luis A. Pérez Jurado
Catedràtic de genètica Universitat Pompeu Fabra
Coordinador de formació CIBER de malalties rares
Carta a famílies UPF
Benvolgudes famílies,
Com la majoria de vosaltres ja coneixeu, a la unitat de genètica de la universitat Pompeu Fabra i sota la coordinació del Dr. Pérez Jurado, s'investiga des de fa anys aspectes clínics i moleculars de la síndrome de Williams-Beuren des d'un punt de vista integral.
Com per a l'estudi de qualsevol de les anomenades malalties rares o infreqüents, és molt important obtenir dades de cohorts de pacients, com més millor, per poder investigar en detall les manifestacions clíniques de la malaltia en diferents edats i per intentar establir correlacions i possibles causes. Estem generant una base de dades amb estudis clínics exhaustius, basals i de seguiment i informació molecular (inclou més de 250 pacients espanyols, a integrar amb dades de França, Itàlia i Portugal, almenys). Els estudis de diagnòstic inclouen en tots els casos una exploració detallada física, neurològica i avaluació cardiovascular, juntament amb les proves adequades de comportament i psicològiques, obtinguts amb un protocol estandarditzat, així com les diverses analítiques i proves d'imatge.
Des d'aquest servei ens posem en contacte amb vosaltres per sol·licitar algun telèfon de contacte per tal de poder facilitar una explicació més detallada sobre què estem fent i en què consistiria la col·laboració/participació per part de les famílies. En general, la participació consistiria en una actualització de les dades clíniques de què disposem, i en els casos que fos possible la concertació d'una cita per fer algunes proves psicològiques. Si alguna família volgués col·laborar en la investigació però la nostra unitat no hagués realitzat els estudis moleculars, no hi hauria cap problema ja que s'intentaria organitzar perquè es pogués realitzar l'enviament de mostres que ens permetés completar també els estudis moleculars pertinents.
Quedo a la vostra disposició per a qualsevol dubte o aspecte que vulgueu comentar.
Atentament,
Débora Pérez García Psicòloga
Màster en Psicologia Infanto-Juvenil
Unitat de Genètica, Universitat Pompeu Fabra
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona,
lab. 422 Dr. Aiguader 88, 08003 Barcelona
Dades de contacte
debora.perez@upf.edu
Tfno 933160821
fax 933160901